różne rodzaje win

Rodzaje win

Wino to szlachetny alkohol, którego tradycja sięga czasów starożytnych i od tysięcy lat niezmiennie ma ogromne grono wielbicieli na całym świecie. Prawdziwe wino jest wytwarzane z winogron, a smak, kolor i bukiet trunku są uzależnione przede wszystkim od szczepu winorośli, z których pochodzą owoce. Wina klasyfikuje się ze względu na ich smak, kolor i poziom słodyczy oraz pochodzenie i przeznaczenie. Doświadczeni somelierzy i wytrawni smakosze bez problemu rozpoznają rodzaje poszczególnych win i z zamkniętymi oczami dostrzegą różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami. Przeciętni amatorzy wina mogą mieć z tym problem, dlatego warto wiedzieć, jakie są rodzaje wina, czym się wyróżniają i jak je pić, aby smakowały jak najlepiej.

Kolor wina

  • Wino białe – jest wytwarzane z jasnych odmian winogron i podczas posiłków najczęściej serwowane jako pierwsze. Znakomicie komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza oraz lekkimi sałatkami, ale może być też podawane solo (najlepiej smakuje lekko schłodzone, podawane w temperaturze 7-10°).
  • Wino czerwone – jest produkowane w ciemnych, czerwonych odmian winogron, a jego barwa może różnić się intensywnością w zależności od gatunku owoców. Najbardziej pasuje do ciężkich, obficie przyprawionych dań, a na stół powinno trafić na samym końcu (dla większości czerwonych win temperatura serwowania wynosi około 15°).
  • Wino różowe –  powstaje w efekcie krótkotrwałego barwienia wina białego za pomocą skórek czerwonych winogron lub poprzez zmieszanie wina białego z czerwonym (kupaż). Jest orzeźwiające i najczęściej ma półsłodki smak, powinno być podawane lekko schłodzone i serwowane po winie białym, ale przed winem czerwonym (podobnie jak wino białe powinno być delikatnie schłodzone przed podaniem).

Smak wina

  • Wina wytrawne (dry, sec) – wina z najniższą zawartością cukru nieprzekraczającą 1,5% oraz charakterystycznym, ciężkim i lekko cierpkim smaku. Zwykle są podawane do dań głównych – sprawdzą się jako dodatek do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz wyrazistych w smaku serów.
  • Wina półwytrawne (medium dry, demi-sec) – zawierają od 2 do 4% cukru, są bardziej subtelne i delikatniejsze w smaku od win wytrawnych, ale wciąż niezbyt słodkie i nadające się do posiłków. Najlepiej pasują do dań rybnych i drobiu oraz czerwonych mięs i są idealne jako kompromis dla win wytrawnych i słodkich.
  • Wina półsłodkie (medium sweet, moelleux) – wina z zawartością cukru na poziomie od 4,5 do 7,5%, bardziej wyraziste, ale nadal delikatne w smaku z wyraźnie wyczuwalną, ale nieprzytłaczającą słodyczą oraz aromatem świeżych owoców lub kwiatów. Idealne jako dodatek do lekkich, owocowych deserów, pieczonych i grillowanych warzyw oraz serów i delikatnych mięs.
  • Wina słodkie (sweet, doux) – zawierają od 8 do nawet 16% cukru i powstają z mocno dojrzałych winogron lub poprzez dodanie słodkiego, fermentowanego soku winogronowego (proces „süssreserve”) Są łagodne w smaku i wyróżniają się wyraźnie wyczuwalną słodyczą oraz owocowym aromatem. Najlepiej pasują do owoców, orzechów i słodkich deserów, ale mogą być też serwowane jako alternatywa dla deseru.

Rodzaj wina

  • Wino stołowe – może być zarówno białe, jak i czerwone, jest przeznaczone do serwowania podczas posiłków i najczęściej jest wytrawne lub półwytrawne. Może pochodzić z winogron zebranych z różnych regionów i ma niższe wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu.
  • Wino deserowe – słodkie i półsłodkie, podawane po posiłku solo lub jako dodatek do deserów i ciast. Powstaje z bardzo dojrzałych, a nawet przejrzałych winogron, może być produkowane z mieszanki różnych winogron pochodzących z różnych szerokości geograficznych i często ma fantazyjną nazwę niezwiązaną z nazwą szczepu.
  • Wino musujące – półsłodkie lub półwytrawne wino wzbogacone charakterystycznymi bąbelkami, najczęściej wykorzystywane jako aperitif lub wino do toastu (np. szampan). Wytrawne wina musujące powinny być serwowane przed posiłkiem, a słodkie po deserze lub wraz z nim.

Zawartość alkoholu

  • Wino lekkie – to najliczniejsza grupa win, obejmująca wina we wszystkich kolorach i o różnym poziomie słodyczy, ale zawsze o niskiej zawartości alkoholu. Zawartość alkoholu w winach lekkich nie przekracza 10%, dzięki temu są delikatne w smaku i orzeźwiające, idealne do lekkich potrwa oraz deserów.
  • Wino średnie – to wino o średniej mocy, które ma w sobie od 10 do 14% alkoholu i jest zaliczane do grona najpopularniejszych win. Ma bogatszy smak i aromat oraz dłuższy posmak i doskonale sprawdza się w towarzystwie dań rybnych albo jako dodatek do makaronów.
  • Wino mocne – zawiera od 14 do 18% alkoholu, ale wciąż jest to wyłącznie alkohol uzyskany w procesie fermentacji owoców winogron. Jest ciężkie i intensywne w smaku, a najlepiej smakuje w połączeniu z dojrzałymi serami, dziczyzną albo grillowanym mięsem.
  • Wino wzmocnione – to wina o zwiększonej zawartości alkoholu, wzbogacone dodatkiem alkoholu gronowego jeszcze w trakcie fermentacji, słodkie i aromatyczne, popularnie nazywane winami likierowymi. Poziom alkoholu w winach wzmacnianych może wynosić od 18 do nawet 23 procent i przypominają one w smaku likier (francuski termin określający wina wzmacniane to „vin de liqueur”) – najpopularniejsze wina wzmacniane to Madera, Malaga, Marsala, Porto i Sherry.