wino i shushi

Jakie wino dobrać do sushi?

Już od pewnego czasu sushi jest bardzo popularnym daniem na m.in. różnego rodzaju imprezy okolicznościowe czy spotkania firmowe. Standardowo, pija się do niego wino ryżowe, ale ze względu na bogactwo smaków i kreatywność kompozycji, pasować do tej potrawy będą także inne tego typu trunki.

Wina białe 

Białe wina stanowią doskonały dodatek do dań, w których pojawia się ryba bądź owoce morza. Szczególnie te wytrawne, które podkreślą, a nie zdominują smak potrawy. W przypadku sushi, które charakteryzuje się tym, iż próbujący je doświadczają mnogości odczuć, świetnie sprawdzą się wina jednoszczepowe. Świetny wybór stanowić będzie tutaj Pinot Grigio, które doda świeżości dzięki swojemu kwaśnemu aromatowi. Riesling z kolei, idealnie pasuje do specjalnie do sushi przygotowywanego ryżu. Jeżeli preferuje się danie jedzone w towarzystwie wasabi, cudownie współgrać będzie Gewürztraminer, a dla pasjonatów tłustszych i cięższych w smaku rolek, np. z majonezem czy ze smażonymi krewetkami, świetnie wpasuje się Furmint. 

Wina musujące

Jeśli spożywa się sushi przy wyjątkowej okazji, warto pokusić się o zamówienie wina musującego takiego, jak wytrwane Prosecco bądź różowego szampana. Lekkie cytrusowe aromaty takich trunków idealnie będą współgrać ze smakiem ryb i wprowadzą rześkość do posiłku. Jeśli chodzi o różowego szampana, na taki wybór warto postawić w przypadku sushi z tuńczykiem czy serkiem philadelphia.