Wina różnią się między sobą nie tylko smakiem i barwą, ale także zawartością alkoholu, która wbrew pozorom nie jest jednakowa dla wszystkich gatunków. Biorąc pod uwagę ilość alkoholu, można wyróżnić aż cztery rodzaje win.
Jaka jest zawartość alkoholu w winie?
Nie istnieje reguła, która określałaby poziom alkoholu dla wszystkich win – na rynku są zarówno te słabsze, jak i te mocniejsze. Zawartość alkoholu pozwala rozróżnić aż cztery rodzaje win.
- Wina lekkie to trunki o najniższej zawartości %, w których ilość alkoholu nie przekracza 10%. Mogą to być wina we wszystkich opcjach smakowych i kolorach oraz różnym poziomie słodyczy. Wszystkie są lekkie, orzeźwiające i delikatne w smaku oraz doskonale pasujące do lekkich potraw oraz słodkich deserów.
- Wina średnie są trunkami o nieco większej mocy, które mają w sobie od 10 do maksymalnie 14% alkoholu. To najpopularniejsze z win – są nie tylko mocniejsze, ale też mają bogatszy smak i aromat. Doskonale sprawdzają się w towarzystwie ryb, delikatnych mięs czy makaronów.
- Wina mocne zawierają od 14 do 18% alkoholu i są jeszcze bardziej intensywne i aromatyczne. Najlepiej smakują w połączeniu z serami dojrzewającymi, grillowanym mięsem lub dziczyzną.
- Wina wzmacniane to wina o największej zawartości alkoholu, są wzbogacane alkoholem gronowym jeszcze w trakcie fermentacji. Zawartość alkoholu w winach wzmacnianych wynosi 18 do nawet 23%, najczęściej są to trunki słodkie i aromatyczne, przypominające w smaku likier.