czerwone
1663
PLN
Álzero Cabernet IGT

Kategorie

Musujące

Wino medalowe

Álzero Cabernet IGT

2006 r. | 97 pkt

Producent: Quintarelli Giuseppe
Region: Veneto - Wenecja Euganejska
Kolor: czerwone
Apelacja: IGT Veneto
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 750 ml
Rocznik: 2006
Punktacja: 97 pkt
Zawartość alkoholu: 15 %
Szczep: 50% Cabernet Sauvignon, 50% Cabernet Franc
Temperatura serwowania: 12-15°C

Opis producenta wina

Wino zachwyca swym nieprzeniknionym kolorem. Nos korzenny, złożony, wyraźne suszone owoce oraz nuty wanilii i kakao. Na podniebieniu mocne, długie, wyczuwalne smaki marmolady oraz dojrzałych owoców.

Proces winifikacji

Winifikacja Cabernet Sauvignon rozpoczyna się 10 dni wcześniej od Cabernet Franc. Ręczny zbiór winogron zaczyna się na przełomie sierpnia i września. Zaraz po zbiorach, winogrona są przenoszone do przechowalni owoców i tam umieszczane w drewnianych skrzynkach oraz rozkładane na wiklinowej macie. Ze względu na wciąż wysokie temperatury, winogrona schną szybko, dając oczekiwany efekt. Tłoczenie zaczyna się pod koniec stycznia. Po 20 dniach maceracji, wino poddane jest fermentacji alkoholowej, która rozpoczyna się bardzo powoli i trwa około 50 dni. Winogrona suszą się zgodnie z tradycją wytwarzania Amarone i Recioto, ale Valpolicella dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu (Limousin, Algier, Tron§ais) przez 30 miesięcy. Przez następne 30 miesięcy, połączone już wino, leżakuje w średniej wielkości beczce ze sławońskiego dębu. Podczas fazy dojrzewania, kilkakrotnie przechodzi fermentację alkoholową.

Przeznaczenie

Idealne wino do picia poza posiłkiem, typowo medytacyjne.

Odmiana winorośli

50% Cabernet Sauvignon, 50% Cabernet Franc

Opinie ekspertów

"Wino pod każdym względem unikalne: 'Amarone' powstające z Cabernet Sauvignon i Franc, zbieranych wcześnie i suszonych pół roku w specjalnych skrzynkach: do produkcji jednej butelki potrzebnych jest 7 kg winogron, więcej niż przy 6-puttonowym Tokaju Aszu. Po prostu najbardziej skoncentrowane wino czerwone na kuli ziemskiej, można je niemal kroić nożem. Esencja Caberneta, wszystkie smaki szczepowe w elektronowym mikroskopie. Tego trzeba spróbować, by uwierzyć, choć szczęście to będzie dane nielicznym."
Źródło: Magazyn WINO nr 3/VI 2008

Opinie o produkcie (0)

Serwis działa w oparciu o oprogramowanie Shoper - Clickray
Newsletter

Sklep internetowy Shoper.pl